Global Game Jam

Το «Global Game Jam» είναι το μεγαλύτερο game jam που γίνεται σε φυσικό χώρο. Το επιτυγχάνει αυτό συντονίζοντας την διοργάνωση μικρότερων events ταυτόχρονα σε πολλές τοποθεσίες ανά τον κόσμο επιβεβαιώνοντας έτσι το όνομά του. Κάθε χρόνο, επιτροπή από το World Guinness Records καταγράφει την πορεία του Global Game Jam το οποίο έχει κερδίσει μια μόνιμη θέση στο βιβλίο των ρεκόρ.

Συγκεκριμένα για το 2020 καταγράφηκαν τα εξής:

  • 118 χώρες
  • 934 τοποθεσίες
  • 48.700 συμμετέχοντες (jammers)
  • 9.000 παιχνίδια δημιουργήθηκαν

Το πρώτο Global Game Jam διοργανώθηκε το 2009 και δημιουργήθηκε στα πρότυπα του Nordic Game Jam. Διοργανώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο (Παρασκευή - Κυριακή) του Ιανουαρίου και την πρώτη χρονιά συμμετείχαν μόνο 53 τοποθεσίες σε 23 χώρες.

Η εντυπωσιακή αύξηση των χωρών που συμμετέχουν στο Global Game Jam αλλά και των συνολικών τοποθεσιών στις χώρες αυτές οδήγησε στην ανάγκη να δημιουργηθεί το 2014 μία νέα οργανωτική δομή υποστήριξης του Global Game Jam με την εισαγωγη του θεσμού των Regional Organisers. Πρόκειται για έμπειρους διοργανωτές ανά τον κόσμο, οι οποίοι εθελοντικά αναλαμβάνουν την υποστήριξη μίας γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό τοπικών διοργανώσεων. Έργο τους είναι κατ' αρχήν να ελέγξουν ότι οι τοπικοί διοργανωτές πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην κεντρική διοργάνωση, ενώ στη συνέχεια υποστηρίζουν τους τοπικούς διοργανωτές καθ' όλο το διάστημα της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της διοργάνωσης σε όποιο πρόβλημα ή απορία αντιμετωπίζουν με ιδέες, προτάσεις και λύσεις.

Mεγάλη χαρά και τιμή αποτελεί για τη χώρα μας το γεγονός ότι, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού το 2014 μέχρι και φέτος, Regional Organiser του Global Game Jam για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ο Γιώργος Καζαμίας, Διοργανωτής του Global Game Jam [Athens] και πρεσβευτής των game jams στην Ελλάδα γενικότερα.

Εν αντιθέσει με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, το Global Game Jam δεν είναι διαγωνισμός. Δεν υπάρχει κάποια κριτική επιτροπή ούτε δίνεται κάποιο βραβείο ή αναγνώριση. Πολλοί διοργανωτές όμως διοργανώνουν τοπικούς διαγωνισμούς για τους συμμετέχοντες και τα παιχνίδια που θα φτιάξουν στην δική τους τοποθεσία. Αυτό δεν απαγορεύεται αλλά ούτε και συνίσταται.

Σκοπός του global Game Jam είναι να προωθήσει την καινοτομία, τον πειραματισμό και την συνεργασία. Για αυτό τον λόγο επιλέχτηκε η χρήση της «Creative Commons Non Commercial Share Alike 3.0» για την προστασία των παιχνιδιών που δημιουργούνται. Όλοι οι δημιουργοί που συμμετέχουν, συμφωνούν ότι θα παραχωρήσουν τον πηγαίο κώδικα και ότι άλλο φτιαχτεί κατά την διάρκεια του τριημέρου, υπό την προστασία της παραπάνω άδειας. Κατά αυτό τον τρόπο, μπορεί κάποιος να δει πως έχει φτιαχτεί ένα παιχνίδι και να μάθει από αυτό.

Το θέμα δίνεται στους συμμετέχοντες της κάθε τοποθεσίας, όχι νωρίτερα από την 5μμ τοπική ώρα. Κατά συνέπεια, δεν ξεκινούν όλοι μαζί αλλά σταδιακά. Η εκκίνηση γίνεται στην Νέα Ζηλανδία και τελευταία ξεκινάει περίπου 24 ώρες μετά η Χαβάη. Για τα ελληνικά δεδομένα αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει η Νέα Ζηλανδία στις 6πμ της Παρασκευής ενώ η Χαβάη ξεκινάει στις 5πμ του Σαββάτου. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα είναι κάποιες τοποθεσίες σε αραβικές χώρες που κάποιες φορές έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν από την Πέμπτη καθώς οι μέρες αργίας είναι οι Παρασκευή και Σάββατο αντί του Σαββάτου και της Κυριακής όπως ισχύει στον Δυτικό κόσμο.

Για το παραπάνω χρονικό διάστημα το θέμα θεωρείται κρυφό και δεν πρέπει να ανακοινώνεται σε κανέναν εκτός από τους συμμετέχοντες στην τοποθεσία που έχει ξεκινήσει επίσημα. Το θέμα ανακοινώνεται δημόσια μόνο όταν όλες οι τοποθεσίες έχουν ξεκινήσει.

Τα προηγούμενα έτη η έμπνευση των δημιουργών σε ολόκληρο τον κόσμο αντλήθηκε από τα ακόλουθα θέματα:

2009: As long as we have each other, we will never run out of problems
2010: Deception
2011: Extinction
2012: An image of "Ouroboros"
2013: The sound of a Heartbeat
2014: We don't see things as they are, we see them as we are
2015: What do we do now?
2016: Ritual
2017: Waves

2018: Transmition
2019: What home means to you
2020: Repair

Εκτός από το θέμα, στους συμμετέχοντες δίνονται και οι “diversifiers”. Οι diversifiers είναι επιπλέον προαιρετικά στοιχεία που μπορεί να εντάξει ο κάθε δημιουργός στο παιχνίδι του ώστε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα. Όπως είναι κατανοητό, όταν δουλεύουν πάνω από 25 χιλιάδες άνθρωποι πάνω σε ένα κοινό θέμα, αναπόφευκτα οι ιδέες θα συγκλίνουν. Κάθε δημιουργός μπορεί να επιλέξει και να υλοποιήσει όσους diversifiers θέλει. Σκοπός άλλωστε είναι η καινοτομία και ο πειραματισμός.

Όλα τα παιχνίδια που δημιουργούνται ανεβαίνουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Global Game Jam ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους. Μεταξύ των στοιχείων που δηλώνονται για κάθε παιχνίδι είναι και οι diversifiers που χρησιμοποιήθηκαν. Υπάρχει όμως ο περιορισμός της δήλωσης μόνο μέχρι τεσσάρων (4) diversifiers παρότι κάποιος μπορεί να υλοποιήσει ελεύθερα όσους επιθυμεί.

Τα μέλη της ομάδας που θα φτιάξει ένα παιχνίδι δημιουργούν ατομικό λογαριασμό ο οποίος συνδέεται με το παιχνίδι. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό μελών μιας ομάδας ή στην σύνθεση αυτής. Συνίσταται όμως για καθαρά πρακτικούς λόγους οι ομάδες να είναι 3 – 5 άτομα. Η σύνθεση της ομάδας καθώς και το παιχνίδι που θα υλοποιηθεί είναι αποκλειστικά ευθύνη των μελών της.

Παρότι η εργασία γίνεται σε ομάδες, δεν είναι απαραίτητο να έχει ομάδα κάποιος για να πάρει μέρος στο Global Game Jam. Αντίθετα συνίσταται οι συμμετέχοντες να έρθουν χωρίς προκαθορισμένη ομάδα και να σχηματίσουν ομάδες κατά την έναρξη της εκδήλωσης προωθώντας έτσι τις νέες γνωριμίες και συνεργασίες. Το Global Game Jam (και γενικότερα τα Game Jams) είναι ο ιδανικός χώρος για δημιουργία νέων επαφών και συνεργασιών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ανελλιπώς στο Global Game Jam από το 2013 έως και σήμερα:

Το 2013 με την τοποθεσία της Αθήνας.
Το 2014 εκτός από την Αθήνα προστέθηκαν οι τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας που δυστυχώς δεν συνέχισαν την επόμενη χρονιά.
Το 2015 με την τοποθεσία της Αθήνας.
Το 2016 είχαμε την συμμετοχή 4 πόλεων. Αυτές είναι οι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ρέθυμνο.
Το 2017 οι πόλεις είναι οι: Αθήνα, Πάτρα και η Καστοριά που συμμετέχει για πρώτη φορά.
To 2018 συμμετείχαν η Αθήνα, η Πάτρα και η Καστοριά.
To 2019 συμμετείχαν η Αθήνα, η Πάτρα και η Καστοριά.
To 2020 συμμετείχαν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα και η Καστοριά.